Boek, Theater, Film

Dit voorjaar zijn de toneelversies van de romans Tonio (A.F.Th. van der Heijden, 2011) en The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald, 1925) te zien in Theater de Veste. Een goede reden om in maart ook beide films in Lumen te laten zien. De wisselwerking tussen literatuur, film en theater is onderwerp van de inleiding van Laura van Zuylen bij de film The Great Gatsby op 9 maart.

De rijke Jay Gatsby leren we kennen via zijn jonge buurman Nick Carraway. Gatsby is in de hele stad beroemd om de luxe feesten in zijn prachtige landhuis. Zijn achtergrond is onduidelijk, de herkomst van zijn fortuin dubieus. Als Nick met hem bevriend raakt, leert hij ook Gatsby’s vroegere geliefde Daisy kennen, die inmiddels getrouwd is met de overspelige Tom Buchanan. The Great Gatsby uit 2013 was al weer de vijfde verfilming van de gelijknamige roman. Baz Luhrmann maakte er een visueel spektakel van waarbij je oren en ogen tekortkomt.

Schrijver A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Miriam Rotenstreich verloren in 2010 hun enige zoon Tonio na een verkeersongeluk. Voor de vader is er maar één remedie: schrijven. Zijn zoektocht naar de vraag wat er met Tonio gebeurde in zijn laatste uren leidt langs ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. De springerige niet-lineaire vertelstructuur uit het boek is in de integere en niet-sentimentele film goed gemonteerd tot één geheel.