What Next: Utopia? - 24 City

Eénmalig – donderdag 25 mei

24 City van regisseur Zhangke Jia gaat over de snelle veranderingen in het hedendaagse China en de invloed hiervan op het individu. De film is een intrigerende mengeling van documentaire en fictie.

Eenmalige vertoning, op aanraden van beeldend kunstenaar Rob Voerman, in het kader van het programma What Next: Utopia? dat Lumen organiseert in samenwerking met expositieruimte 38CC. Vanuit zijn eigen ideeën over modernistische architectuur en de inrichting van de ideale samenleving, zal Voerman deze film zelf bij u inleiden.

Let op! Studenten die de voorstellingen willen bezoeken, krijgen korting op vertoon van hun collegekaart.

AL


Koop nu een kaartje

In Chengdu wordt de oude staatsfabriek voor motoren van gevechtsvliegtuigen, Factory 420 gesloopt. Bij de oprichting van de fabriek in 1958, werden duizenden arbeiders van de andere kant van China naar Chengdu verscheept om, met hun arbeid, een bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van de droom van de communistische heilstaat. Vanuit diezelfde droom ontstaat op het terrein van het fabriekscomplex een kleine gemeenschap met eigen scholen en uitgangscentra. Dit alles moet nu wijken voor de nieuwe droom: een thema park met luxe appartementen 24 City genaamd.

De film is vormgegeven rondom negen interviews over het leven in de fabriek, soms met echte fabrieksarbeiders, soms met acteurs. Dit alles gelardeerd met prachtige beelden van de sloop van de fabriek in lang aangehouden shots. Jia filmt het alledaagse zo surrealistisch dat het onduidelijk is of wij te maken hebben met de Chinese realiteit of zijn fantasie …