25 km/h (Deutsches Kino)

Donderdag 12 september 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Hilarische maar ook ontroerende roadmovie over twee broers die na het overlijden van hun vader spontaan besluiten het plan dat ze dertig jaar geleden als tieners bedachten alsnog uit te voeren: samen het land doorkruisen, van het Zwarte Woud naar de Oostzee – op hun brommers.

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar


Koop nu een kaartje

Op de begrafenis van hun vader, diep in het Zwarte Woud, ontmoeten de broers Christian en Georg elkaar voor het eerst in dertig jaar. Het weerzien verloopt moeizaam; de broers zijn uit elkaar gegroeid, maar door drank en tafeltennis vinden ze elkaar weer. In deze benevelde toestand herinneren ze zich het plan dat ze als vijftienjarigen hadden: een tocht maken vanaf het dorpsplein naar de Oostzee op hun Mofa’s (Motor-Fahrrad, ofwel bromfiets), met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. De Mofa’s staan er nog, de stemming zit erin, dus nog diezelfde nacht gaan ze op pad. 

Wat volgt is een hilarische, maar ook ontroerende roadmovie. Regisseur Markus Goller bewijst dat hij dit genre goed in de vingers heeft. Duitsland wordt in 25 km/h van onder tot boven doorkruist en ziet er zeer fotogeniek uit. Onderweg komen de broers de vreemdste figuren tegen, die allemaal een bijdrage leveren aan hun persoonlijke ontwikkeling. Door hun tocht, hun ontmoetingen en hun avonturen worden ze genoodzaakt hun demonen onder ogen te zien en de fouten uit hun verleden te herstellen. Dat dit lukt staat van tevoren vast, maar zoals bij elke goede roadmovie is de reis belangrijker dan het doel.