A Private War

Boeiende biopic, spannend, ontroerend en meeslepend, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van oorlogscorrespondent Marie Colvin, indrukwekkend vertolkt door Rosamund Pike.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Met ‘embedded journalism’ had Marie Colvin (1956-2012) niet veel op. De oorlogscorrespondent van  The Sunday Times bleef niet netjes achter de linies, maar drong door tot de hete kern van gewapende conflicten. Ze stond op slagvelden in onder andere Oost-Timor, Tsjetsjenië, Libië en Sierra Leone. Daar bracht ze oorlogsmisdaden en persoonlijk leed aan het licht, interviewde ze rebellenleiders en dictators. Bij een granaataanval in Sri Lanka verloor ze een oog, waarna ze een kenmerkend ooglapje ging dragen.

Colvin werd gedreven door een journalistiek oergevoel: waarheidsvinding met een stevige dosis humanisme. Maar haar werk vroeg ook offers. De ellende waar ze mee geconfronteerd werd, liet diepe sporen na in haar persoonlijke leven. De oorlog was naar binnen geslagen bij Marie. Ze verjoeg de traumatiserende beelden met seks en alcohol. Ook is ze nog even opgenomen geweest voor PTSS. Toch kon ze niet anders dan keer op keer terug te gaan naar de vele brandhaarden in de wereld. Een bombardement tijdens het beleg van de Syrische stad Homs werd haar uiteindelijk fataal.

Voor filmmaker Matthew Heineman is dit de eerste speelfilm na enkele sterke documentaires. Hij kan als geen ander echte verhalen tonen.