A River Below - Movies that Matter

MTM_Ontour_liggend

Uitdagende, tot nadenken stemmende documentaire over de strijd tegen de illegale slachting van zeldzame roze dolfijnen die leven in de Amazone. Niets is zo simpel als het lijkt. Acties hebben gevolgen, de ‘good guys’ zijn wellicht minder heilig dan ze lijken en degenen die het slachtoffer zijn, zijn altijd de armsten der armen.

Als gast is Daphne Willems aanwezig. Zij is vanuit het zoet-water-team van het Wereld Natuurfonds verantwoordelijk voor het rivierdolfijnenprogramma in Zuid-Amerika.Koop nu een kaartje

Diep in de Amazone leeft een zeldzame roze dolfijn, een voor de inheemse bevolking mythisch dier dat met uitsterven wordt bedreigd. De dolfijnen vormen een makkelijke prooi voor lokale vissers, die ze illegaal slachten en gebruiken als aas bij de visvangst. De Braziliaanse televisiester Richard Rasmussen (een soort Freek Vonk) genereert aandacht voor deze slachting in zijn televisieprogramma op National Geographic. De toonaangevende bioloog Fernando Trujillo wijst onder meer op de hoge concentraties kwik in de gevangen vis.

Tot zover is het verhaal van A River Below tamelijk conventioneel. Dan zendt Rasmussen beelden uit van vissers die een zwangere dolfijn doden en in stukken hakken. De publieke verontwaardiging leidt tot een vijfjarige ban op deze manier van vissen. De overwinning lijkt behaald. Maar wie zat er achter de beelden en hoe zijn ze tot stand gekomen? Wat zijn de gevolgen van de ban voor de economie van de lokale gemeenschappen? En wat zijn de gevolgen van het overstappen op andere soorten vis – die misschien wel meer kwik bevatten – voor de volksgezondheid? In A River Below is niets zo simpel als het lijkt. Acties hebben gevolgen, de ‘good guys’ zijn wellicht minder heilig dan ze lijken, en degenen die het slachtoffer zijn, zijn altijd de armsten der armen. A River Below is een tot nadenken stemmende documentaire.

Te gast: Daphne Willems zal aanwezig zijn. Zij is vanuit het zoet-water-team van het Wereld Natuurfonds verantwoordelijk voor het rivierdolfijnenprogramma in Zuid-Amerika.