Adam (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 12 maart 2019

Ontroerende debuutfilm waarin de zwangere Samia in Casablanca werk en onderdak vindt bij een alleenstaande moeder. Deze intelligente karakterstudie stelt gevoelige onderwerpen als ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld op overtuigende wijze aan de kaak.

Gasten: Nicoline Grötzebach, directeur van De Mussen en Deborah Cameron van by DeeDee.

AL


Koop nu een kaartje

Ontroerende debuutfilm waarin de zwangere Samia in Casablanca werk en onderdak vindt bij een alleenstaande moeder. Maryam Touzani’s intelligente karakterstudie getuigt van een groot regietalent, met een mooi verhaal over het doorstaan van tegenslagen en de toekomst onbevreesd tegemoet treden.

Hoewel Abla haar handen vol heeft aan de opvoeding van haar dochter en kleine bakkerij, biedt zij Samia een plek in haar huis, onder voorwaarde dat ze binnen een paar dagen vertrekt. Maar Samia blijkt een welkome kracht, en haar gebakjes vinden gretig aftrek bij de buurtbewoners. Naarmate de vrouwen langer samenwerken, wordt hun band sterker en leren ze elk op hun eigen manier om te gaan met hun verleden.

Op subtiele wijze brengt Touzani het leven van haar personages in beeld, waarmee zij gevoelige onderwerpen als ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld op overtuigende wijze aan de kaak stelt.

Gast Nicoline Grötzebach is directeur van De Mussen. In 2013 is De Mussen, met een aantal zelforganisaties, gestart met het Haags project Schilderswijk Moeders (Kartini emancipatie prijs, de Movisie publiek participatieprijs en de PAX vredesduif). De Schilderswijk Moeders zijn getrainde contactvrouwen uit de wijk die andere moeders ondersteunen bij kleine en grote problemen. 

Gast Powerqueen Deborah (DeeDee) Cameron staat bekend om haar high energy en positieve instelling. Dit multi-talent is vanuit haar sociaal culturele onderneming by DeeDee, online, off line en on stage te vinden als o.a. host, storyteller en communitybuilder. In haar laatste rol zet zij zich in voor de empowerment van meiden en vrouwen. Hiervoor is zij in 2018 genomineerd voor de Kartiniprijs en in 2020 tot Haagse Parel benoemd.