Aki Kaurismäki retrospectief: The Match Factory Girl

twee voorstellingen: 29 januari  en 23 april

Digitaal gerestaureerde versie van Finse klassieker is eerste film in retrospectief The Essential Aki Kaurismäki. Minimalistisch en melancholiek drama met vleugje humor over jonge vrouw in uitzichtloze positie die het recht in eigen hand neemt.

 

6 Geweld Angst Grof taalgebruik


The Essential Aki Kaurismäki is de titel van een filmreeks die van januari tot en met april in Filmhuis Lumen te zien is. De Finse regisseur en scenarist Aki Kaurismäki (1957) maakte in 1981 samen met zijn oudere broer Mika zijn eerste film, maar brak in Nederland pas door toen van juni 1990 tot februari 1991 drie speelfilms van hem werden uitgebracht: Ariel (1988), Leningrad Cowboys Go America (1989) en The Match Factory Girl (1990). De essentie van het werk van Kaurismäki is minimalisme, zowel in scenario en art-direction als in cameravoering en acteerwerk. De sfeer is tijdloos, enigszins ouderwets en melancholiek.

Het retrospectief begint op 25 januari met The Match Factory Girl, die digitaal is gerestaureerd en opnieuw uitgebracht. Hoofdpersoon van dit drama met een vleugje humor is een jonge vrouw die in een luciferfabriek werkt en in niet voor het geluk geboren lijkt. Wanneer ze in de steek gelaten wordt door de man die haar zwanger heeft gemaakt, is het tijd voor wraak.

In Kaurismäki’s latere films is naast de soberheid, melancholie en aandacht voor het alledaagse leven meer ruimte voor ongemakkelijke en droogkomische, zelfs absurde scenes. Ook krijgen hulpvaardigheid en hoop meer ruimte, zoals in zijn meest recente film The Other Side of Hope. Buitenbeentje in Kaurismäki’s oeuvre is de hilarische roadmovie Leningrad Cowboys go America. Deze film over de avonturen van de slechtste rock-‘n-roll band ter wereld, de (fictieve) Leningrad Cowboys, was zo’n succes dat de band alsnog werd opgericht en op tournee ging.