Akira (Animatie klassieker)

zondag 6 en maandag 7 januari 2019

Twee vrienden in Neo-Tokyo komen tegenover elkaar te staan nadat een van hen paranormale gaven ontwikkelt die hij niet kan controleren. Postapocalyptische cyberpunkanimatie die de Japanse anime op de wereldkaart zette. Ongeëvenaarde kwaliteit die van het scherm spat.

12 Seks Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het einde van de jaren tachtig was, na jaren van schaarste, een mooie tijd voor de liefhebbers van lange animatiefilms. De renaissance van de Walt Disney Studios brak aan met De kleine zeemeermin. In Japan zette Hayao Miyazaki met My Neighbor Totoro Studio Ghibli definitief op de kaart. Don Bluth gaf zijn strijd met Disney een nieuwe impuls met The Land Before Time. En Akira zag het daglicht. 

Akira is een waar meesterwerk en wordt algemeen beschouwd als een van de beste animatiefilms aller tijden. De film zette een standaard neer die in de jaren daarna zelden geëvenaard zou worden, zorgde eigenhandig voor de doorbraak van anime (Japanse animatie) in de westerse wereld en bewees eens en voor altijd dat tekenfilms ook voor een volwassen publiek gemaakt konden worden. Hij kwam uit in 1988 en speelt zich af in 2019: voldoende reden om de film weer eens op het grote doek te vertonen. 

In Akira draait het om de vrienden Kaneda en Tetsuo, leden van een motorbende die de straten van Neo-Tokyo onveilig maakt. Tijdens een confrontatie met een rivaliserende bende raakt Tetsuo gewond en begint hij paranormale krachten te ontwikkelen, waarop hij door een schimmige organisatie naar een geheim overheidslaboratorium wordt ontvoerd. Daar blijken zijn gaven echter oncontroleerbaar, en hij ontsnapt. Hij gaat op zoek naar de oervader van het project, de geheimzinnige Akira, die in stasis ligt opgeslagen onder het nieuwe olympisch stadion. Kaneda probeert hem eerst te redden en daarna te verslaan, wat resulteert in een apocalyptisch einde vol chaos en verwoesting. 

Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van een stad die hypermodern was opgebouwd op de puinhopen van WO III, maar die door corruptie, onlusten en terrorisme in verval is geraakt en waar de toekomst voor de jeugd uitzichtloos is. Akira is postapocalyptische cyberpunk in optima forma: denk Blade Runner in full colour en in overdrive. Flitsend, brutaal, snel, bruut en waanzinnig mooi: de kwaliteit spat van elk frame.  

De tijd en moeite die in Akira zijn gestoken waren dan ook enorm. Het was de duurste animatiefilm ooit gemaakt, waarvoor zeven grote mediabedrijven de handen ineensloegen. Met elk frame volledig geanimeerd en met 24 in plaats van de in animatie normale frequentie van 12 beeldjes per seconde is elke beweging vloeiend en natuurlijk. Elk onderdeel is met aandacht getekend, elke gezichtsuitdrukking is uniek en elke achtergrond is tot in detail uitgewerkt. Akira is een belevenis, een must see niet alleen voor liefhebbers van animatie, maar voor iedereen die een hart heeft voor kwaliteitscinema.