Apollo 11

Wegens succes geprolongeerd

Spectaculaire nieuwe documentaire met veel onbekende beelden en geluidsfragmenten over de ruimtereis van de Apollo 11 naar de maan en terug, nu precies vijftig jaar geleden. Omdat commentaar en interviews zijn weggelaten, beleef je het avontuur van dichtbij mee.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Het komt niet vaak voor dat een speelfilm en een documentaire over vrijwel hetzelfde onderwerp tegelijk in Lumen te zien zijn, maar rond 20 en 21 juli gaat het gebeuren. Dan is het exact vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin op de maan landden en er een paar uur rondliepen, terwijl hun collega Michael Collins eenzaam rondjes om de maan draaide.

De woorden die Armstrong uitsprak bij zijn eerste voetstap en de iconische beelden ervan staan in het geheugen gegrift van vrijwel iedereen die het destijds bewust heeft meegemaakt. Maar ruimtevaartorganisatie NASA had in haar archieven nog veel meer beeld- en geluidsmateriaal over de vlucht, bedoeld voor een film die er nooit kwam. Dat materiaal is nu gedigitaliseerd en gerestaureerd voor de nieuwe documentaire Apollo 11 van Todd Douglas Miller. Door af te zien van interviews en commentaar, stelt hij zijn publiek in staat om het adembenemende avontuur van de expeditie naar de maan van dichtbij mee te maken. De haarscherpe beelden vragen erom op een groot scherm gezien te worden.

Het is ook fascinerend om de echte Neil Armstrong in Apollo 11 te vergelijken met de door Ryan Gosling gespeelde astronaut in First Man, de onderkoelde biopic die La La Land-regisseur Damien Chazelle vorig jaar maakte. Hierin blijkt Armstrong veelzijdiger dan alleen die nuchtere, wat saaie maar onder hoogspanning steevast de juiste beslissingen nemende piloot, echtgenoot en vader die alle publiciteit, ook na de vlucht, het liefst uit de weg ging. Een mooiere double bill kun je je bijna niet voorstellen.