Arthur & Claire (Deutsches Kino)

Donderdag 21 maart 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Arthur wil vroeg gaan slapen op de voorlaatste dag van zijn leven. Een rustige nacht is hem echter niet gegund. In de Amsterdamse hotelkamer naast hem logeert Claire, die net als Arthur van plan is een einde aan haar leven te maken. Het toeval brengt hen samen, een wilde nacht volgt.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

In een vliegtuig maakt de kijker kennis met de norse Arthur (Josef Hader) als hij een bijdehand kind op vileine wijze op zijn nummer zet. Al snel wordt duidelijk waarom Arthur naar Nederland vliegt: hij meldt zich bij een euthanasiekliniek. Voordat het einde wordt ingezet moet hij echter nog een nacht doorbrengen in een Amsterdams hotel. Een beetje nachtrust is hem echter niet gegund. Het toeval brengt hem in contact met Claire (Hannah Hoekstra), een jonge vrouw die juist deze nacht heeft uitgekozen om zelfmoord te plegen. Het laat zich raden dat er ondanks de verschillen in leeftijd, afkomst en karakter een bijzondere band ontstaat tussen de twee hoofdpersonen.

Het schijnbaar zware uitgangspunt van deze film wordt met humor uitgewerkt, waarbij ook cultuur- en taalverschillen een rol spelen. Zo beschrijft Arthur de Nederlandse taal als het spreken van Duits terwijl je mond door de tandarts is verdoofd, waarop Claire droog antwoordt dat de Duitse taal ook niet bepaald het toppunt van erotiek is. Er is echter ook ruimte voor emotie; de film raakt regelmatig een gevoelige snaar. Tweevoudig Gouden Kalf-winnares Hoekstra (De helleveeg, Hemel) en Hader (eerder te zien als Stefan Zweig in Vor der Morgenröte) spelen de sterren van de hemel en hebben een geweldige chemie op het scherm.