Arts in Cinema - Renoir: Revered and Reviled

Zondag 10 november 2019

Renoir: Revered and Reviled schetst Renoirs werk aan het eind van de negentiende eeuw aan de hand van de unieke collectie van de Amerikaanse Barnes Foundation. 

De ochtendvoorstelling is alleen te bezoeken in combinatie met een heerlijk ontbijt. Er zijn daarvoor slechts 30 kaarten à € 15,50 beschikbaar en er kan niet gereserveerd worden (kaarten te koop via de website en in voorverkoop aan de kassa). Vanaf 09:30 uur staat het ontbijt klaar en de film begint om 10:30 uur.Koop nu een kaartje

zo 10 nov
Zaal 19.30

Pierre-Auguste Renoir, in 1841 geboren in het Franse Limoges, is een van de beroemdste kunstenaars ter wereld en is bij het grote publiek vooral bekend om zijn impressionistische schilderijen. Toch doet de kwalificatie ‘impressionist’ geen recht aan alle kunstwerken die hij op zijn naam heeft staan. Aan het eind van de negentiende eeuw begon een periode waarin Renoir het impressionisme de rug toekeerde. Hij vond zichzelf opnieuw uit, en veranderde zijn onderwerpen en technieken. Het werk uit deze periode kent een stijl die eerder classicistisch kan worden genoemd. Hij werkte precies en nauwgezet en maakte gebruik van andere kleuren dan in zijn impressionistische tijd. Over deze fase in zijn leven gaat de documentaire Renoir: Revered and Reviled (vereerd en beschimpt’). Deze film toont ook de invloed van Renoir op de latere grote meesters Matisse en Picasso. Matisse kwalificeerde Renoirs wulpse vrouwenfiguren als ‘de mooiste naakten ooit geschilderd’. In deze documentaire wordt de unieke en schitterende collectie van de Amerikaanse Barnes Foundation getoond. Aan de hand van de nauwkeurige kijk van vooraanstaande kunstexperts komt u meer te weten over Renoirs werk uit deze periode. 

Aan het eind van zijn leven kwam hij toch weer terug bij het impressionisme. Kort voor zijn dood maakte hij zijn grote compositie Les Baigneuses. Renoir overleed op 3 december 1919 in Cagnes-sur-Mer.