At Eternity's Gate

Zaterdag 30 maart 2019

Week van de psychiatrie én geboortedag van Vincent van Gogh

Biografische film over de laatste levensjaren van Vincent van Gogh in Arles toont de worsteling van de schilder om te worden begrepen als kunstenaar.

12 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De eerste film over Vincent van Gogh was Lust for Life uit 1956 van Vincente Minnelli met Kirk Douglas. Nu is er At Eternity’s Gate, de achtste film, waarin Willem Dafoe in de huid van de schilder kruipt. Op het Filmfestival van Venetië won hij voor zijn rol de prijs voor beste acteur. De titel van de film komt van Van Goghs werk Op de drempel van de eeuwigheid – voltooid in zijn sterfjaar 1890 -, dat in bezit is van het Kröller-Müller Museum.

Het is geen doorsnee biografische film. Julian Schnabel is zelf schilder – hij maakte eerder een biopic over de schilder Basquiat – en focust op de kunstenaar en zijn worsteling om te worden begrepen, terwijl hij stuit op onbegrip en afwijzingen. Flarden zijn subjectief gefilmd, alsof Van Goghs eigen blik de camera stuurt. Ook mengt Schnabel feit en fictie. Hij focust op de laatste jaren van de schilder, wanneer hij zichzelf steeds verder verliest in zijn eigen wereld. Dafoe toont ons een onzekere en lucide man, die maar niet lijkt te begrijpen dat anderen niet zien wat hij ziet. En Schnabel wil ons die beelden tonen.

zaterdag 30 maart 2019

10.30 inloop

11.00 start inleiding Maarten van Niekerk en start film

13.00 einde film, broodjes eten en vragen stellen

14.00 einde programma

Met Doel-voucher 2,50, normale prijs 7 euro