At Eternity's Gate

vanaf 7 februari 2019

Biografische film over de laatste levensjaren van Vincent van Gogh in Arles toont de worsteling van de schilder om te worden begrepen als kunstenaar.

12 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

wo 20 febdo 21 febvr 22 feb
Zaal 121.45
Zaal 216.45

De eerste film over Vincent van Gogh was Lust for Life uit 1956 van Vincente Minnelli met Kirk Douglas. Nu is er At Eternity’s Gate, de achtste film, waarin Willem Dafoe in de huid van de schilder kruipt. Op het Filmfestival van Venetië won hij voor zijn rol de prijs voor beste acteur. De titel van de film komt van Van Goghs werk Op de drempel van de eeuwigheid – voltooid in zijn sterfjaar 1890 -, dat in bezit is van het Kröller-Müller Museum.

Het is geen doorsnee biografische film. Julian Schnabel is zelf schilder – hij maakte eerder een biopic over de schilder Basquiat – en focust op de kunstenaar en zijn worsteling om te worden begrepen, terwijl hij stuit op onbegrip en afwijzingen. Flarden zijn subjectief gefilmd, alsof Van Goghs eigen blik de camera stuurt. Ook mengt Schnabel feit en fictie. Hij focust op de laatste jaren van de schilder, wanneer hij zichzelf steeds verder verliest in zijn eigen wereld. Dafoe toont ons een onzekere en lucide man, die maar niet lijkt te begrijpen dat anderen niet zien wat hij ziet. En Schnabel wil ons die beelden tonen.