Bar Bahar

twee weken vanaf 4 januari

Energieke debuutfilm over drie totaal verschillende vrouwen in Tel Aviv, die ieder op hun eigen manier klem zitten tussen hoe ze zelf willen leven en hoe anderen vinden dat ze moeten leven, en over hoe ze opkomen voor zichzelf, ook als dat vervelende consequenties heeft.

12


Drie vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. De Joodse Leila is een jonge, vooruitstrevende advocate tussen traditionele stadsgenoten. Christelijke Salma, dj in een bar, is lesbisch en heeft haar ouders dat nog niet verteld. Ten slotte is er de Palestijnse studente Noor, die al voordat ze getrouwd is onder de plak zit bij haar verloofde. De drie vrouwen zitten klem tussen hoe ze zelf willen leven en hoe anderen vinden dat ze zouden moeten leven, in een stad die zowel hip als zeer religieus is.

De jonge regisseuse Maysaloun Hamoud maakte een energiek, goed geacteerd debuut over vrouwen die achter hun overtuigingen blijven staan, terwijl ze goed beseffen wat daarvan de consequenties kunnen zijn. Geen melodrama, geen pasklare antwoorden, maar wel een optimistisch verhaal over vrouwen die onafhankelijk willen zijn. Het feit dat er een fatwa over de regisseuse is uitgesproken vanwege juist dat thema, onderstreept nog eens het ideƫle belang van dit soort verhalen.