Bewaren – of hoe te leven

Digna Sinke als gast aanwezig op donderdag 17 mei

Filmmaker Digna Sinke onderzoekt in deze persoonlijke documentaire wat mensen beweegt om te bewaren en herinneringen vast te houden en waarom anderen juist met zo min mogelijk spullen willen leven. 

AL Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Zolang ze zich kan herinneren bewaart filmmaker Sinke (1949) allerlei dingen. Als kind waren dat kleine schatten in een blikken trommel, later brieven en oude kranten. Ze heeft het van geen vreemde want ook haar 92-jarige moeder kan niets weg doen. In deze persoonlijke film neemt ze haar eigen bewaarzucht onder de loep. Waar komt deze behoefte vandaan? Met haar moeder komt ze erachter dat de bewaarde spullen werken als een tijdmachine die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt. We maken een reis door haar eigen bureauladen, over de zolder van haar moeder en we zien oude filmpjes uit haar archief. De moeder-dochtergesprekken aan tafel zijn de kern van deze sympathieke film. Daarnaast laat Sinke ook ‘digital nomads’ uitleggen waarom zij juist niets willen bewaren. Zij leven in het nu, met slechts weinig bezittingen die in één rugzak passen.  

Eerdere films van Sinke (Tiengemeten, Weemoed & Wildernis, Onder de Oppervlakte) leggen veranderende landschappen vast, plekken die inmiddels veranderd of zelfs verdwenen zijn. De beelden zorgen voor de herinnering.