Billy Wilder Retrospectief: Ace In the Hole

In het inktzwarte en cynische Ace in the Hole, onderdeel van een kort retrospectief van legendarisch Hollywoodregisseur Billy Wilder, krijgen de media er flink van langs. Een journalist van een lokaal sufferdje blaast een ongeluk op tot een mediaspektakel met zichzelf als spil.

Genadeloze aanval op de manipulatieve rol van de media in de Amerikaanse samenleving en de op sensatie beluste mediaconsument.

12 Angst


Koop nu een kaartje

In Ace in the Hole (1951) heeft journalist Chuck Tatum (Kirk Douglas) het iets te bont gemaakt met vrouwen, gokken en drank, waardoor hij bij geen van de grote kranten meer aan de bak komt. Hij werkt tegen zijn zin voor het lokale sufferdje van het duffe Albuquerque. Wanneer hij stuit op een ingestorte tunnel waar een man klem zit onder het puin, beseft hij dat dit zijn kans is weg te komen. Door iedereen te bespelen weet hij het ongeluk op te blazen tot een mediacircus met zichzelf als spil. Tatums adagium ‘Bad news sells best. Cause good news is no newszal tegenwoordig niemand meer schokken, maar destijds was de film een controversiële flop. Wilder schreef mee aan het scenario (dat een Oscarnominatie kreeg) van deze film, die geïnspireerd is op ware gebeurtenissen.