BlacKkKlansman

Provocerende verfilming van het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van een politieman die begin jaren zeventig undercover weet te infiltreren bij de Ku Klux Klan. Een even bijtende als grappige satire van Spike Lee (Do the Right Thing).

12 Geweld Angst Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Begin jaren zeventig is Ron Stallworth de eerste Afro-Amerikaan binnen het racistische Colorado Springs-politiekorps. Vastberaden zich te bewijzen, besluit hij tot een onwaarschijnlijke actie: hij belt de plaatselijke afdeling van de Ku Klux Klan en doet zich voor als een racistische extremist. Zo weet hij undercover te infiltreren en dringt zelfs door tot de hoogste kringen van de KKK. Niet zelf natuurlijk: hij onderhoudt het telefonische contact, zijn joodse collega Flip Zimmerman (Adam Driver) neemt zijn rol over bij persoonlijke ontmoetingen met Klan-leden. Zo ontdekken zij een moorddadig complot, en weten dit, met gevaar voor eigen leven, op het nippertje te dwarsbomen.

Filmmaker Spike Lee (Malcolm X, 25th Hour, Inside Man) is in vorm en weet moeiteloos de raciale spanningen uit heden en verleden aan elkaar te knopen; en neemt zijdelings ook nog een deel van de Amerikaanse filmgeschiedenis op de korrel (Birth of a Nationen Gone with the Wind). En dit alles is slinks verpakt als een ‘blaxploitation’ film in jaren zeventig stijl. Op het filmfestival in Cannes won de film de Juryprijs.