Borg/McEnroe

Spannende biopic over de twee grootste tennisiconen en hun legendarische duel tijdens het Wimbledon-toernooi van 1980.

AL Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het is 1980 wanneer het tennisduel van het jaar in zicht is. De blik van alle tennisliefhebbers is gericht op de Wimbledon-finale tussen de Zweed Björn Borg, viervoudig Wimbledon-winnaar, nummer één op de wereldranglijst van het herentennis, en de relatieve nieuwkomer, het jonge Amerikaanse talent John McEnroe. De verschillen tussen de twee mannen lijken groot: de ingetogen en emotieloze Viking en de excentrieke en temperamentvolle Amerikaan. Maar hun drijfveer om te winnen is even sterk; verliezen is geen optie.

De film is meer dan een verslag van een zinderende wedstrijd  – die destijds werd omschreven als ‘when ice met fire’ – en een legendarisch duel dat het publiek wereldwijd in zijn greep hield. We leren de mannen ook buiten de tenniscourt kennen, hun persoonlijkheid en onhebbelijkheden en hun voorbereiding op de strijd.

Shia LaBeouf (American Honey, Nymphomaniac)  is goed gecast als de rebelse McEnroe. De Zweedse acteur Sverrir Gudnason die Borg speelt is voornamelijk in eigen land bekend. Stellan Skarsgård, die we kennen uit films van Lars von Trier als Nymphomaniac en Melancholia is de coach van Borg.

Leuk triviaal weetje: de jonge Björn Borg wordt gespeeld door Leo Borg, de zoon van Björn.