Capharnaüm

Empathisch portret van Zain, een Libanese jongen uit de sloppenwijken die zijn ouders aanklaagt omdat ze hem op de wereld hebben gezet. Won de Juryprijs in Cannes en publieksfavoriet van IFFR.

12 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Voorafgaand aan het International Film Festival Rotterdam, was op 23 januari, een van de festivalpremières, Capharnaüm, in Lumen te zien tijdens de IFFR Preview-tour. Nu enkele extra voorstellingen.

Capharnaüm is een empathisch portret van Zain, een Libanese jongen van een jaar of twaalf uit de sloppenwijken van Beiroet. Zijn ouders zijn zo arm dat ze geen aangifte hebben gedaan van zijn geboorte, want dat kost geld. Officieel bestaat Zain dus niet, kan hij geen paspoort aanvragen, niet naar school, niet naar een dokter. Als hij na een misdrijf wordt gearresteerd, wil hij, geholpen door zijn advocaat (een rol van regisseur Nadine Labaki), zijn ouders aanklagen omdat ze hem op de wereld hebben gezet.

Na vertoning op het Filmfestival in Cannes, waar de film werd bekroond met de Juryprijs, vroegen critici zich af of de armoede niet te pittoresk is verbeeld, zeker als je weet dat de acteurs amateurs zijn die rollen spelen die dicht bij hun eigen leven liggen. Ook vroeg men zich af waarom deze toegankelijke film zo’n moeilijke titel heeft gekregen. Capharnaümbetekent ‘wanorde’, en dat is helaas wel een treffende omschrijving van Zains situatie.