Carmen & Lola

vanaf 13 juni 2019

Wat als je liefde voor een ander veroordeeld wordt door de gemeenschap waar je deel van uitmaakt? Carmen & Lola is een aangrijpende film over een verboden liefde in een gesloten Roma gemeenschap in Spanje: muziek, kleur, dans, oplopende emoties: deze film beleef je als kijker.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Temperament, vuur, muziek, kleur en dans: Spanje. Lola en Carmen zijn twee jonge meiden die verliefd worden. Dat lijkt gewoon, maar dat is het niet in de gemeenschap waarin zij opgroeien. Een streng religieuze en conventionele opvoeding bereidt de kinderen van de Roma voor op een leven als dat van hun ouders, en vele generaties daarvoor. Niet studeren maar werken. Voor meisjes desnoods een baantje als kapster. Trouwen en kinderen krijgen. Voor je gezin zorgen. Dat is wat er van je wordt verwacht. Iedereen kent elkaar en de familie-eer is heilig. Je wordt niet geacht daarover na te denken, laat staan ertegen te protesteren. Je brengt je familie niet in de problemen. Je doet wat je vader wil.

Carmen is de verloofde van de neef van Lola. Er volgt binnenkort een huwelijk, dus er is geen plaats voor een andere liefde, laat staan voor een liefde waar een groot taboe op rust.

Lola is ambitieus, zij wil vrij kunnen bepalen wat ze doet. Studeren, en niet trouwen. Met haar ouders kan ze daar niet over praten, er is geen enkele ruimte voor ruimdenkendheid. Ze werkt op de markt bij haar vader en doet haar best op school. Dat ze op meisjes valt is iets waar ze geen kant mee op kan in de Romagemeenschap. In een zo conventionele samenleving kan het uitbreken uit de traditie alleen maar grote problemen opleveren. En dat doet het ook. Deze film is kleurrijk en levendig, en een lust voor het oog. Het verhaal is dramatisch maar niet sentimenteel. Het is de realiteit voor heel veel mensen die opgroeien in een gemeenschap die geen ruimte laat voor anders zijn.

Carmen & Lola is een teder en liefdevol drama dat de kijker geen moment ongeboeid laat.