Chavela

Documentaire over zangeres Chavela Vargas: rebel, icoon, baanbreekster. Vargas werd wereldberoemd door haar vertolking van rancheras, prachtige Spaanse liederen waarin liefdesverdriet een grote rol speelt. Ook Chavelas eigen liefdesleven was stormachtig. Pedro Almodóvar was groot fan van de Mexicaanse Chavela en gebruikte haar muziek in zijn films; 1 oktober draaien we zijn film Julieta.   

AL Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Met haar strak naar achter gekamde haar en ‘mannelijke’ kleding – een broek en een poncho – was zangeres Chavela Vargas een behoorlijk choquerende verschijning in het Mexico van de jaren vijftig. Daarnaast was het een publiek geheim dat ze lesbisch was. Ze had verschillende affaires met bekende vrouwen, onder wie Frida Kahlo. Ondanks dit alles kon het publiek niet anders dan haar in de armen sluiten. Ze werd ook wel ‘la voz áspera de la ternura’ genoemd: de bittere stem van de tederheid. 

Haar charisma, levenslust en prachtige stem waren onovertroffen, zo blijkt uit de vele getuigenissen in deze documentaire, waaronder die van regisseur Pedro Almodóvar. Daarnaast zien we een interview dat de zangeres gaf in 1991, op 72-jarige leeftijd. In die tijd keerde ze, na een vijftien jaar durende strijd tegen alcoholisme, met succes terug naar het podium. Zes jaar geleden overleed Chavela. In deze documentaire wordt haar leven gevierd.   

De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar was groot fan van de Mexicaanse Chavela. Hij haalde haar voor een optreden naar Madrid en zorgde ervoor dat zij bekend werd bij een groter publiek door haar liedjes in zijn films te gebruiken.  In Julieta is dat het hartverscheurende ‘Si no te vas’. Julieta is te zien op maandag 1 oktober.