Dag van de Korte Film

Vrijdag 21 december

De kortste dag van het jaar is de Dag van de Korte Film. Geniet 80 minuten lang van korte films van Nederlandse makers met internationaal aanzien. Met De spelende mens, winnaar publieksprijs Go Short 2018 en Hallo Salaam, winnaar Beste Korte Documentaire op Flickerfest Australië.Koop nu een kaartje

De kortste dag van het jaar is de Dag van de Korte Film 

 EYE, IFFR (International Film Festival Rotterdam), Go Short (International Short Film Festival Nijmegen) en NFF (Nederlands Film Festival) presenteren een programma met korte films van Nederlandse talenten die momenteel internationaal veel waardering krijgen. In het programma zit onder meer De spelende mens, winnaar van de publieksprijs Go Short 2018 en Hallo Salaam, bekroond als Beste Korte Documentaire op Flickerfest Australië.  

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog te weinig aandacht. Daarom worden de spotlights op de kortste dag van het jaar op de korte film gezet. De zesde editie van de Dag van de Korte Film vindt weer op de kortste dag van het jaar plaats. Verschillende filmtheaters door het hele land, waaronder Lumen, vertonen een speciaal samengesteld programma. 

Het programma  

Skógafoss
Niels Bourgonje / Nederland / Fictie / 2017 / 11’ 

Tijdens zijn vakantie met zijn vriendin krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder, die haar gekwelde mentale toestand en hun complexe relatie onthult.

Word!
Amos Mulder / Nederland / Art / 2017 / 7’ 

Kort visueel essay onderzoekt op avontuurlijke wijze de relatie tussen woord en betekenis in een post-fact universum. Figuren bewegen zich door de ruimte, ondersteund door taal die de beweging van betekenis voorziet. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld?

De Spelende Mens
Sanne Rovers / Nederland / Documentaire / 2017 / 27’ 

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?

Kort maar Krachtig
Junaid Chundrigar / Nederland / Animatie / 2017 / 2’ 

Een oude wijze man geeft een jonge held de taak om binnen een absurd kort tijdsbestek een prinses te redden van een slechterik. Tijdens de reis krijgen zij te maken met veel clichés uit het fantasy/avonturenfilmgenre. In het desondanks onvoorspelbare animatiefilmpje volgen de grappen elkaar in hoog tempo op. Ook het traditionele sprookjesachtige einde krijgt een (wrede) wending.   

Tex
Jonas Smulders / Nederland / Fictie / 2017 / 18’ 

Wanneer Tex haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt, neemt ze wraak. 

 

Hallo Salaam
Kim Brand / Nederland, Griekenland / Documentaire / 2017/ 15’  

Sil (10) en Merlijn (11) staan op de vooravond van een grote reis; ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders – die beiden vrijwilligen in vluchtelingenkampen – kennen ze de verhalen over de kinderen die daar leven. Nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen? Eerste ontmoetingen als het uitdelen van eten en voorzichtig groeten, groeien al snel uit tot spel en goede gesprekken in meerdere talen. Het begin van een vriendschap?   

Totaal 80’