Darkest Hour

WO II-drama over het moment dat Winston Churchill het roer overnam van de falende Britse premier Chamberlain en het moest opnemen tegen Hitler.

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

‘Je kunt geen afspraken maken met een tijger als je hoofd in zijn bek zit’, zegt Winston Churchill (1874 – 1965) als hij in 1940 een beslissing moet nemen over wel of niet een vredesverdrag met Nazi-Duitsland. Een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet hij meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: capituleert hij of blijft hij vechten voor de idealen en de vrijheid van zijn natie. Terwijl de nazi’s West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, moet Churchill dealen met een onvoorbereid volk en een sceptische koning. Bovendien is zijn eigen politieke partij tegen hem aan het samenspannen. De film laat zien dat de Britse regering op het punt stond te gaan onderhandelen met Adolf Hitler. Eind 1940 leek dat de meest rationele stap in het zicht van de Franse nederlaag en de dramatische situatie van de 300.000 Britse soldaten die bij Duinkerken geen kant op konden. Churchill moet een natie achter zich zien te krijgen in een poging de wereldgeschiedenis te veranderen. Hij scoort vooral met zijn zelfgeschreven toespraken. De Britse regisseur Joe Wright, die zich eerder ontpopte als kostuumfilmer (Pride and Prejudice, Atonement, Anna Karenina), legt graag de nadruk op deze toespraken. Hij omkleedt de eerste radiotoespraak van Churchill met spannende, aanzwellende muziek, alsof het om een groots epos gaat.

De Engelse acteur Gary Oldman speelt de 65-jarige Churchill achter een siliconenmasker en ingepakt in een fat suit. Oldman zet Churchill neer als een geestige excentriekeling met een forse dorst. Hij staat op met whisky, luncht met champagne en slurpt in de avonduren nog wat cognac en port weg. Met zijn echtgenote Clementine (Kristin Scott Thomas) heeft Churchill een warme, liefdevolle relatie. ‘You’re wise because you’ve doubts’, zegt ze, als hij zijn dilemma’s met haar deelt. Het script steekt inventief en meeslepend in elkaar en visueel is het allemaal een lust voor het oog.

De kracht van deze film is dat je als kijker wordt uitgenodigd je af te vragen welke beslissing jíj in 1940 zou hebben genomen. De argumenten voor onderhandelen met Duitsland klonken redelijker dan desperaat doorvechten tegen de vijandelijke overmacht. Darkest Hour maakt het dilemma voortreffelijk voelbaar. Darkest Hour is een overtuigend theatraal portret van Churchill, met geweldige acteerprestaties van Gary Oldman, die wordt gezien als een grote kanshebber voor de Oscar voor Beste Acteur.