Das schweigende Klassenzimmer

Oost Berlijn, 1956. Een middelbareschoolklas besluit spontaan om een minuut stilte te houden in hun klas ter nagedachtenis aan de bij de opstand in Hongarije gesneuvelde studenten. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Degelijk historisch drama met indrukwekkend acteerwerk.

12 Geweld Angst Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In oktober lieten we met de vertoningen van Transit en 3 Tage in Quiberon al zien dat het momenteel goed gaat met de Duitse cinema. Deze maand laten we daarvan meer bewijs zien. De regisseur van Das Leben der Anderen (2006), Florian Henckel von Donnersmarck, heeft een nieuwe film gemaakt, en ook Lars Kraume, de regisseur van Der Staat gegen Fritz Bauer (2015) komt met een nieuwe film. Beide nieuwe films spelen in de jaren van de Koude Oorlog, toen er nog twee Duitslanden waren die elk op hun eigen manier probeerden het naziverleden achter zich te laten.  

In het op een ware gebeurtenis gebaseerde Das schweigende Klassenzimmer is het 1956, vijf jaar vóór de bouw van de Muur. De middelbareschoolvrienden Kurt en Theo zijn stiekem naar West-Berlijn gefietst om daar in een bioscoop wat vrouwelijk naakt te zien. Wat ze voorgeschoteld krijgen zijn echter tragische nieuwsbeelden van het Hongaarse studentenprotest tegen het communistische regime, iets waarover de media in hun deel van de stad in alle talen zwijgen. Spontaan besluiten ze om in hun klas een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan de gesneuvelde rebellen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de gevolgen zijn niet te overzien. De politiek bemoeit zich ermee en zet de zwijgende klas onder enorme druk om de verantwoordelijken te kunnen inrekenen. Degelijk historisch drama met indrukwekkend acteerwerk van zowel de oude als de jonge garde.