De chaque instant

donderdag 24 en woensdag 30 januari 2019

Nicolas Philibert (Être et avoir) is terug met een kalm observerend portret van verpleegkundigen in opleiding. Het levert een mooi document op over een beroep waarmee vrijwel iedereen weleens in aanraking komt.

Angst


Koop nu een kaartje

Na het veelgeprezen Être et avoir, zijn documentaire over een Frans dorpsschooltje, is regisseur Philibert er opnieuw in geslaagd de kijker een inkijk te geven in een alledaagse maar daarnaast ook zeer specifieke wereld.  

Op het Institut de la Croix-Saint-Simon in Montreuil, een voorstadje van Parijs, volgde Philibert een groep studenten Verpleegkunde en hun begeleiders. De kijker kijkt mee met de groep bij theoretische lessen, bij praktijkoefeningen op school en bij hun eerste ervaringen in het ziekenhuis. Dat gaat gepaard met ups en downs, zoals het hele leven. In de documentaires van Philibert wordt niets mooier gemaakt dan het is. We zien de echte wereld. 

De film bestaat uit drie delen die elk hun eigen motto meekrijgen. Het eerste deel focust op het theoretische deel van het beroep, het tweede deel laat zien hoe wordt geoefend met het uitvoeren van de technische handelingen. Handelingen die ingewikkeld zijn om onder de knie te krijgen en waarvan het belangrijk, zelfs noodzakelijk, is dat die perfect worden uitgevoerd. In het derde en laatste deel volgt de reflectie op de stages.  

Het filmen van de realiteit, zonder opsmuk, levert zowel grappige als ontroerende momenten op. We zijn getuige van gestuntel en professionaliteit, en als kijker realiseer je je weer eens hoezeer je afhankelijk bent van een deskundige en begripvolle verpleegkundige aan je bed. Of, zoals een stagebegeleider reageert op een eerstejaars student die tijdens zijn stage op het moment van sterven bij een patiënt was: ‘Je hebt de indruk dat je deed wat je moest doen op het juiste moment? Dat is de basis van het vak.’