De Nederlandse Filmnacht

Vrijdag 26 mei – eenmalig

Op vrijdagavond 26 mei vindt in Filmhuis Lumen de Nederlandse Filmnacht plaats, een avond met een exclusieve voorpremière van de Nederlandse film Broers van regisseur Bram Schouw. Naast de film biedt Lumen u een feestelijk randprogramma vol muziek en verdieping.

De Filmnacht is een initiatief van NFO, het Nederlands Filmtheater Overleg, EYE en het Filmfonds. Aan deze tweede Nederlandse Filmnacht werken twaalf Nederlandse filmtheaters mee die allemaal tegelijkertijd films zullen vertonen. De organisatie is in handen van lokale teams van jongvolwassen cultuurliefhebbers.

6 Geweld


Koop nu een kaartje

De nieuwe Nederlandse film Broers staat centraal tijdens de Filmnacht. Voor regisseur Bram Schouw is dit zijn speelfilmdebuut.

De broers Lukas en Alexander zijn haast tegenpolen van elkaar, maar hun intense band overheerst. De wat verlegen Lukas kijkt op tegen zijn oudere, levenslustige broer en volgt hem overal. Ook als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas met hem mee te gaan. Op hun roadtrip richting het zuiden groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Tijdens een stop in een Frans dorp worden de verschillen tussen de broers echter op een pijnlijke manier blootgelegd en wordt het duidelijk dat Lukas zijn eigen weg zal moeten kiezen. Een bepalend moment en het begin van zijn zoektocht naar een eigen identiteit.

De film speelt zich voor een deel af op de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft. Broers is geregisseerd door Bram Schouw, die eerder hoge ogen gooide met zijn korte film Sevilla – winnaar van een Gouden Kalf voor Beste Korte Film in 2012. Marcel Rooijaards schreef het scenario en de hoofdrollen zijn voor Jonas Smulders (Geen Koningen in ons Bloed) en Niels Gomperts (Penoza).