Deutsches Kino: Der geilste Tag

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

eenmalig 18 januari

Met veel plezier gemaakte, in Duitsland uiterst succesvolle komische roadmovie over twee terminaal zieke mannen (gespeeld door Matthias Schweighöfer en Florian David Fitz), die richting Afrika reizen om daar hun allerbeste dag te beleven en daarna met een knal uit het leven te stappen.Koop nu een kaartje

Benno, een vrolijke flierefluiter (al heeft hij zijn leven niet bepaald op orde), krijgt te horen dat hij een hersentumor heeft. In het hospice ontmoet hij Andi, een rustiger en voorzichtiger type, die met nog maar een longcapaciteit van 25%, wanhopig wacht op een donorlong. Onder het motto ‘carpe diem’ willen beiden nog een laatste avontuur beleven. Ze weten de hand te leggen op een smak geld en reizen richting Afrika, met het idee om uiteindelijk, na ‘der geilste Tag’, de beste dag, met een knal uit het leven te stappen. Volgt een roadmovie met onwaarschijnlijke helden: de ene valt steeds plotseling in slaap, de ander kan nauwelijks zelf ademen. Het levert hilarische situaties op.

De film is nadrukkelijk een komedie, ook al gaat het over terminaal zieke mannen. Het is het soort verhaal dat kijkers laat lachen en ook een beetje ontroert, maar waarin entertainment wel voorop staat.

De grootste troef is de chemie tussen de twee hoofdrolspelers: Matthias Schweighöfer is een immens populaire acteur in Duitsland en produceerde deze film mee. De karaktertekening als hypochondrische control-freak biedt alle mogelijkheid zijn komisch talent uit te buiten. De andere hoofdrol is voor Florian David Fitz, die ook regisseerde. Het plezier van het maken spat van het doek. Het Duitse publiek stroomde massaal toe.