Deutsches Kino: Der Hund begraben

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Zwarte komedie waarin familievader Hans, net ontslagen op zijn werk, thuis geen luisterend oor vindt omdat een net in huis genomen zwerfhond alle aandacht krijgt. Dat Hans vervolgens per ongeluk de hond doodrijdt blijkt verre van de oplossing van zijn problemen te zijn.Koop nu een kaartje

Familievader Hans voelt zich overbodig geworden: hij is ontslagen op zijn werk en slaagt er niet in dat aan zijn gezin te vertellen. Zij hebben alleen maar aandacht voor de verdwaalde viervoeter die ze net hebben geadopteerd en naar Kurt Cobain hebben vernoemd. Zwaar gefrustreerd koopt Hans van zijn ontslagvergoeding een midlife crisis-cabrio – en rijdt daarmee onbedoeld de nieuwe lieveling dood. Heimelijk verstopt hij het dier in het bos, maar daarmee zijn de problemen nog niet voorbij. Als hij het aanbod aanneemt van een wat merkwaardige vreemdeling die de schuld van Kurt’s verdwijning wel op zich wil nemen, verliest hij volledig de controle over de situatie. Als hij niet oplet, is er straks niet alleen maar een hond te begraven.

“Da liegt der Hund begraben” betekent dat de oorzaak van een probleem is gevonden. De uitdrukking inspireerde regisseur Sebastian Stern tot een onderhoudende satire met een hoofdrol die op het lijf is geschreven van de bekende Duitse acteur Justus van Dohnányi, die prettig overdreven reageert op alle pech die hem overkomt. Ook Georg Friedrich (vorig seizoen nog te zien in Wild en Über-Ich und Du) is uitstekend als vreemdeling Mike.

Der Hund Begraben is een zwarte komedie over de angst vervangbaar te zijn en het onvermogen daarover te spreken, over verkeerd omgaan met problemen, en over de noodzaak het juiste moment voor de waarheid te kiezen.