Deutsches Kino: Es war einmal in Deutschland...

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

22 maart

Vlotte komedie met een tragische ondertoon waarin de Joodse zakenman David (Moritz Bleibtreu) probeert samen met wat medekampoverlevers in Duitsland vlak na de oorlog genoeg geld te verdienen om naar Amerika te kunnen emigreren, maar dan wordt beschuldigd van collaboratie met de nazi’s.

12


Koop nu een kaartje

Frankfurt, 1946. De Joodse zakenman David Bermann (Moritz Bleibtreu) probeert samen met een paar vrienden, die net als hij ternauwernood de concentratiekampen hebben overleefd, een handeltje op te zetten om met het verdiende geld zo snel mogelijk naar Amerika te emigreren. Huis aan huis verkopen ze met de meest fantastische trucs en verhalen (waarin vooral David excelleert) linnengoed en handdoeken aan Duitse huisvrouwen.

De zaken gaan goed, maar dan wordt David ingehaald door zijn verleden. De Amerikaanse militaire politie, in de persoon van de onverbiddelijke ‘special agent’ Sara Simon (Antje Traue), heeft ontdekt dat David in het kamp bijzondere bescherming genoot. Waarom had hij twee paspoorten? En wat moest hij in Obersalzberg op bezoek bij Adolf Hitler? In een serie ondervragingen moet David zich verweren tegen de verdenking van collaboratie.

‘Alles in deze film is waar. En wat niet helemaal waar is, klopt toch.’ Als een film zó begint en ook nog eens de sprookjesachtige titel Er was eens in Duitsland… meekrijgt, weet je dat de makers niet de bedoeling hadden met iets heel serieus te komen. Toch vraagt deze film met zowel droogkomische als tragische momenten aandacht voor een onderbelicht stukje Duitse geschiedenis, namelijk het lot van die paar duizend Joodse overlevenden die vlak na de oorlog in het land van de vijand te midden van meelopers en voormalige daders ook verder moesten met hun leven.