Deutsches Kino: Jonathan

eenmalig – 22 juni

De 24-jarige Jonathan neemt al enkele jaren de zorg op zich voor zijn terminaal zieke vader Burghardt en houdt samen met zijn zwijgzame tante Martha, de enige zus van zijn vader, de boerderij van de familie draaiende. Terwijl Jonathan verliefd wordt op de frisse persoonlijke verzorgster van zijn vader, Anka, duikt er plotseling een oude jeugdvriend van Burghardt op.Koop nu een kaartje

Jonathan (Jannis Niewöhner, Timo in 4 Könige) ziet met lede ogen aan dat zijn vader zichtbaar opknapt van de aanwezigheid van deze mysterieuze man, over wiens verleden angstvallig wordt gezwegen door zowel zijn vader als Martha. Om deze zwijgzaamheid te doorbreken zet Anka (Julia Koschitz, Hin und Weg) Jonathan voor het blok. Eerst zal hij de geheimen uit het familieverleden moeten zien te ontrafelen en deze nieuwe waarheden moeten accepteren, voordat ze samen verder aan een toekomst kunnen bouwen.

Piotr J. Lewandowski groeide op op het Poolse platteland, waar zijn ouders een bio-boerderij hadden. Nadat hij eerst een tijdje als computerprogrammeur had gewerkt volgde hij enkele kunstopleidingen in Polen, Engeland en Duitsland om uiteindelijk in 2007 als regisseur af te studeren aan de Filmacademie van Baden-Württemberg. Met zijn deels autobiografische script voor Jonathan won hij al diverse scenarioprijzen voordat de film zelf vorig jaar in première ging op de Berlinale. In een kalm tempo en sfeervolle, lyrische beelden laat hij op ontroerende wijze zien hoe een wat naïeve jongeman leert om te gaan met de naderende dood van zijn vader.