Reise nach Jerusalem (Deutsches Kino)

donderdag 13 december 2018

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Alice, single en 39, is werkeloos en ervaart solliciteren als een stoelendans waarbij ze steeds verliest. Ze probeert creatief met te weinig geld te leven en raakt steeds meer geïsoleerd. Het kinderspel ‘stoelendans’ wordt in Duitsland ‘Reise nach Jerusalem’ genoemd.Koop nu een kaartje

Alice, single en 39, is werkloos en solliciteert eindeloos, zonder enig succes. Ook het arbeidsbureau zit haar op de nek, dat wil dat ze sollicitatiecursussen doet en overweegt zich om te scholen. Volgens Alice is dat allemaal nutteloos. Als ze er genoeg van heeft, stopt ze met zo’n cursus, maar door de strafkorting die dan volgt komt ze ernstig in geldnood, wat ze voor iedereen verborgen houdt.

Om wat geld binnen te krijgen werkt ze mee aan marktonderzoeken, maar die betalen vooral uit in natura of bonnen voor gratis benzine, die ze niet kan gebruiken omdat ze geen auto meer heeft. Pogingen om de bonnen voor geld te ruilen verlopen schrijnend. Meer en meer raakt ze in een isolement.

Met haar speelfilmdebuut Reise nach Jerusalem laat de Italiaanse filmmaker Lucia Chiarla, die sinds 2005 in Berlijn woont en werkt, op indrukwekkende wijze zien wat het tegenwoordig betekent om onvrijwillig werkloos te zijn, en hoe snel ook goed opgeleide en gemotiveerde mensen erdoor getroffen kunnen worden. Solliciteren ziet ze als een stoelendans: je moet het geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn; anders heb je geen stoel. In het Duits heet dit spel een ‘Reise nach Jerusalem’.