Rückenwind von vorn (Deutsches Kino)

donderdag 17 januari 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Warmhartige en verfrissende film over het overbekende thema van wel of niet mee gaan doen met de ‘volwassenen’. Charlie woont samen, haar vriend wil een kind, haar beste vriendin gaat reizen, maar wat wil zij nou eigenlijk? De film voelt verrassend naturel en spontaan aan.Koop nu een kaartje

Frisse film over het thema van wel of niet mee willen doen aan het volwassen leven. Charlie is eind twintig en weet niet goed of ze haar uitbundige jongerenleventje wil inruilen voor een gesetteld bestaan. Ze woont samen en haar vriend Marco wil graag een gezin starten. Terwijl zij het prima naar haar zin heeft in haar baan als lerares, vertrekt haar beste vriendin op een verre reis, en ook een collega met wie ze goed bevriend is heeft reisplannen. Ondertussen wordt haar levenslustige oma, met wie ze een sterke band heeft, ziek. Dat alles voedt het onbehagen in haar leven.

Rückenwind von vorn ging op de afgelopen Berlinale in première, en het moet gezegd: het overbekende thema wordt verrassend uitgewerkt. Zelfs de verhaallijn met wat meer drama blijft luchtig. Ook de manier van filmen is verfrissend, met springerige montage, teksten van een vorige scène die overvloeien in een volgende, en andersom. Daarbij zet Victoria Schulz (Charlie) een heerlijk, geloofwaardig personage neer: een meisje dat soms vreemde dingen doet, maar dat je direct in je hart sluit. De aanpak van regisseur Philipp Eichholtz om veel scènes te laten improviseren draagt ook bij aan de spontane sfeer: vaak stond er slechts een zin of beschrijving in het script waarmee de acteurs het moesten doen.