Deutsches Kino: Sommerhäuser

20 september 2018

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

In de zwoele zomer van 1976 vormt een zomerhuisje met een riante tuin, dat gezamenlijk familiebezit is geworden na het overlijden van oma, het broeierige toneel van grote en kleine familiedrama’s.Koop nu een kaartje

In de zwoele zomer van 1976 vormt een zomerhuisje met een riante tuin, dat gezamenlijk familiebezit is geworden na het overlijden van oma, het toneel van grote en kleine familiedrama’s. Voor Ilse, die als ongetrouwde dochter altijd voor haar moeder heeft gezorgd, is deze plek het paradijs op aarde, maar niet alle familieleden denken daar zo over. Ieder heeft zo zijn eigen motieven om het pas verworven bezit te willen behouden of juist te gelde te maken. Tegen elkaar wordt dit nauwelijks uitgesproken. Men hangt lui op een ligstoel, neemt een duik in het water, en kinderen raken zoek en komen weer tevoorschijn. Maar het broeit, en de onderlinge spanningen zijn voelbaar.

Ook van buitenaf is er ongemak en dreiging: wespen zijn er deze zomer in groten getale, en de radio maakt melding van de verdwijning van een jong meisje in de buurt. De kinderen trekken zich hier niets van aan. Ze spelen in hun boomhut, huppen rond op hun skippybal, doen een wedstrijdje wespen vangen en gaan zonder schroom op onderzoek uit in de tuin van een mysterieuze buurman.

Sommerhäuser is de debuutfilm van Sonja Maria Kröner, die ook het scenario schreef. De sfeer is door de zorgvuldige enscenering en de keuze van attributen op-en-top jaren zeventig. In 2017 won de film op het Filmfestival van München de prijzen voor zowel beste productie als beste regie.