First Man

Vanaf zaterdag 20 juli

Onderkoelde biopic van La La Land-regisseur Damien Chazelle over de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong (Ryan Gosling), vijftig jaar geleden de eerste mens op de maan. De wereldberoemde maar publiciteitsschuwe man blijkt veelzijdiger dan tot nu toe bekend was bij het publiek.

6 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het komt niet vaak voor dat een speelfilm en een documentaire over vrijwel hetzelfde onderwerp tegelijk in Lumen te zien zijn, maar rond 20 en 21 juli gaat het gebeuren. Dan is het exact vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin op de maan landden en er een paar uur rondliepen, terwijl hun collega Michael Collins eenzaam rondjes om de maan draaide.

De woorden die Armstrong uitsprak bij zijn eerste voetstap en de iconische beelden ervan staan in het geheugen gegrift van vrijwel iedereen die het destijds bewust heeft meegemaakt. Maar ruimtevaartorganisatie NASA had in haar archieven nog veel meer beeld- en geluidsmateriaal over de vlucht, bedoeld voor een film die er nooit kwam. Dat materiaal is nu gedigitaliseerd en gerestaureerd voor de nieuwe documentaire Apollo 11 van Todd Douglas Miller. Door af te zien van interviews en commentaar, stelt hij zijn publiek in staat om het adembenemende avontuur van de expeditie naar de maan van dichtbij mee te maken. De haarscherpe beelden vragen erom op een groot scherm gezien te worden.

Het is ook fascinerend om de echte Neil Armstrong in Apollo 11 te vergelijken met de door Ryan Gosling gespeelde astronaut in First Man, de onderkoelde biopic die La La Land-regisseur Damien Chazelle vorig jaar maakte. Hierin blijkt Armstrong veelzijdiger dan alleen die nuchtere, wat saaie maar onder hoogspanning steevast de juiste beslissingen nemende piloot, echtgenoot en vader die alle publiciteit, ook na de vlucht, het liefst uit de weg ging. Een mooiere double bill kun je je bijna niet voorstellen.