Frankenstein (met live muziek)

vrijdag 28 juni 2019

Klassieke verfilming uit 1931 van het boek van Mary Shelley. Boris Karloff speelt het eenzame wezen dat door Dr. Frankenstein tot leven wordt gewekt. De film komt tot leven dankzij Kevin Toma, die deze bijzondere avond live de soundtrack zal verzorgen.  De toegangsprijs voor deze bijzondere voorstelling € 11,50.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Angst


Koop nu een kaartje

In 1931 werd Mary Shelleys klassieke boek uit 1818 verfilmd met Boris Karloff als monster. Was het monster van Frankenstein in Shelleys boek nog een knappe verschijning met golvende krullen en rechte tanden, Universal Pictures gaf er een eigen draai aan. De geloken ogen, de bouten in de nek en de littekens zijn bedacht door Jack Pierce en zorgden voor het uiterlijk van Frankenstein dat we nu zo goed kennen. Ook andere elementen, zoals het idee dat de lichaamsdelen uit graven werden gestolen en dat het lichaam door bliksem tot leven werd gewekt, zijn bedacht door de filmmakers.

Toen de film uitkwam, zorgde vooral de scène waarin een jong meisje om het leven komt voor opschudding. In meerdere staten in Amerika moest deze scène worden verwijderd voor bioscopen de film wilden vertonen.

Op vrijdag 28 juni kunt u zelf komen griezelen en genieten van het monster tijdens een bijzondere voorstelling van Frankenstein. Professioneel muzikant Kevin Toma schreef een eigen soundtrack bij de film en komt deze live spelen op piano en synthesizer. Toma, die de muziek omschrijft als ‘onwerelds en weids met veel strijkklanken’, heeft zich bij het schrijven van de muziek laten leiden door zijn eigen interpretatie van Shelleys roman: ‘Waar de roman doorgaans vooral wordt beschouwd als een nog altijd actueel onderzoek naar de grenzen van de wetenschap en de mogelijkheden en gevaren van de artificiële mens, zie ik er persoonlijk een verhaal over diepe, onuitroeibare eenzaamheid in. Het monster, door Frankenstein op de wereld gezet en daarna door hem verstoten, doolt als enige van zijn soort ontredderd rond, niet in staat om een zinvolle plek te vinden in de mensenwereld. De film, die destijds werd uitgebracht zonder score (enkel tijdens de begintitels en het eindbeeld klinkt muziek), vestigt in de eerste plaats de aandacht op de gruwelijke kanten van het verhaal, en laat het eenzaamheidsthema op de achtergrond sluimeren. Met mijn muziek benadruk ik juist – op hopelijk subtiele wijze – dat tragische aspect, maak ik het monster menselijker en sympathieker, en zíjn verhaal aangrijpender.’

De toegangsprijs voor deze bijzondere voorstelling € 11,50.