Free Solo

Adembenemende en krankzinnig spannende documentaire over Alex Honnolds beklimming van El Capitan, de beroemdste rotswand ter wereld, zonder touw of andere vorm van beveiliging. Won een Oscar voor Best Documentaire.

AL


Koop nu een kaartje

De meest onbevreesde bergbeklimmers doen aan ‘free solo’, ook wel ‘vrij klimmen’ genoemd. Het is de specialiteit van de Amerikaan Alex Honnold. De filmmakers volgen hem gedurende twee jaar, tijdens zijn voorbereiding op de beklimming van El Capitan, de legendarische 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park. Sowieso al moeilijk te bedwingen, laat staan zonder zekering. Eén minuscuul foutje en het is afgelopen. Er is een maximale focus voor nodig – wat de reden is waarom Honnolds eerste poging mislukt: hij heeft het gevoel dat er te veel mensen op hem letten, onder wie de filmcrew. Bij zijn tweede poging doen de filmmakers hun uiterste best om hem zo min mogelijk te storen.

De bedachtzame Honnold vertelt over zijn beweegredenen om free solo te beoefenen, zijn angsten, zijn familie en zijn nog prille relatie met medeklimmer Sanni McCandless. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door zonder touw te klimmen, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor zijn vriendin echter betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

Won een Oscar voor Best Documentaire.