Grâce à Dieu

François Ozon werd in Berlijn bekroond met de Grote Prijs van de Jury voor dit actuele drama over de slachtoffers van een pedofiele priester in Lyon en hun juridische strijd tegen kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk.

Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt nog steeds met kinderen werkt. Hij begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke Kerk aan de grote klok te hangen. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De onthulling van dit schandaal zal hun levens voorgoed veranderen.

De film is gebaseerd op getuigenissen van de slachtoffers van priester Bernard Preynat, die later dit jaar voor de rechter zal verschijnen wegens beschuldigingen van pedofilie. Diens advocaten probeerden de release van deze film in Frankrijk tegen te houden, maar de rechter wees dit af. Ondertussen breidt deze zaak zich nog verder uit, doordat ook kardinaal Philippe Barbarin – de aartsbisschop van Lyon – voor de rechter moet verschijnen. Hij wordt beschuldigd van het toedekken van seksueel misbruik van minderjarigen door een priester en van het verzuim om hulp aan de slachtoffers te bieden.