Green Book (première)

vanaf 31 januari 2019

Deze biografische roadmovie is een inspirerend en hartverwarmend drama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over de vriendschap die ontstaat tussen een concertpianist en zijn chauffeur en lijfwacht.

12 Geweld Discriminatie Grof taalgebruik


Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een chauffeur voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika, komt hij in contact met Tony ‘Lip’ Vallelonga, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter, een ruwe bonk met een goed hart, die graag wat wil bijverdienen. Samen beginnen zij een reis door verschillende ‘blanke’ staten. Ze gebruiken daarbij een speciale reisgids (The Negro Motorist Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn.

Tijdens hun reis worden zij meermaals geconfronteerd met racisme en gevaarlijke situaties – én met hun tegengestelde persoonlijkheden. Voor hun eigen veiligheid zien zij zich gedwongen hun verschillen opzij te zetten – er ontstaat zelfs een bijzondere vriendschap. Het wordt de meest onvergetelijke reis van hun leven.

De hoofdrollen zijn voor Viggo Mortensen (Captain Fantastic) en Mahershala Ali (Moonlight). De film won drie Golden Globes.