Gundermann (Deutsches Kino)

Donderdag 23 mei 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Muzikale biopic van Andreas Dresen over de in de DDR geboren rebelse zanger en gitarist Gerhard Gundermann, die met zijn vaak weemoedige ballads en poëtische teksten over de moeilijke kanten van het leven begin jaren negentig uitgroeide tot een muzikale held voor vele ‘gewone’ Duitsers.

 Koop nu een kaartje

De film Gundermann is een muzikale biopic over de in de DDR geboren en in 1998 op 43-jarige leeftijd overleden rebelse zanger, songwriter en gitarist Gerhard Gundermann. Overdag was hij machinist in de bruinkoolwinning, ’s avonds trok hij als muzikant rond met zijn band in de omgeving van Dresden. Met zijn vaak weemoedige ballads en poëtische teksten over de moeilijke kanten van het leven groeide hij begin jaren negentig uit tot een muzikale held voor al degenen die zich na de val van het communistische regime een buitenstaander voelden.

De film beperkt zich niet tot Gundermanns muzikale succes, maar laat ook de schaduwzijden van zijn karakter zien. Op jonge leeftijd werd hij door de Stasi geronseld en hij werkte vele jaren als informant. Toen hij later met dit verleden werd geconfronteerd, had hij er grote moeite mee hier zijn verantwoordelijkheid voor te nemen.

Het verhaal verspringt in tijd tussen de jaren vóór en na de Wende, van de rebelse jongen met punkhaar naar de rustige bebrilde slungel met zijn haar in een staartje.

Andreas Dresen (Wolke 9, Als wir träumten), zelf opgegroeid in de DDR, laat in Gundermann op treffende en sfeervolle wijze zien hoe muziek hoop en troost kan bieden aan wie leeft in een beklemmende maatschappij waarin weliswaar veel vrijheid is gekomen, maar ook veel waardevols verloren is gegaan.