Heat and Dust (klassieker)

maandag 8 juli 2019

Het grootse, weelderig gefilmde epos Heat and Dust gaat over Anne, een BBC-reporter die in India in de voetsporten treedt van haar oudtante Olivia die lang geleden een affaire zou hebben gehad met een Indiase prins.

Angst


Koop nu een kaartje

Regisseur James Ivory en producent Ismael Merchant maakten in de jaren tachtig en negentig furore met aantal prachtige, als ‘typisch Brits’ bestempelde films, waarvan deze zomer de gerestaureerde klassiekers Heat and Dust en Maurice opnieuw te zien zijn. Merchant (1936 – 2005) werd overleefd door zijn partner Ivory (1928) die in 2018 nog een Oscar ontving voor het scenario van Call Me By Your Name.

Het grootse epos Heat and Dust gaat over Anne, een BBC-reporter die in India op zoek gaat naar informatie over haar oudtante Olivia die lang geleden een affaire zou hebben gehad met een Indiase prins. De zwangere Anne ontdekt veel parallellen tussen haar leven en dat van Olivia. Het scenario van deze weelderige, gelaagde film en de roman waarop dit gebaseerd is, waren van de hand van Ruth Prawer Jhabvalla, die veel met Merchant en Ivory samenwerkte.