Het Zakmes

De zesjarige Mees heeft per ongeluk het zakmes van zijn vriendje Tim in zijn bezit. Wanneer die blijkt te zijn verhuisd, besluit Mees er alles aan te doen om zijn vriend het mes terug te geven. Gerestaureerde versie van de film uit 1991.

AL


Koop nu een kaartje

In Het zakmes heeft de zesjarige Mees (Olivier Tuinier) per ongeluk het zakmes van zijn vriendje Tim in zijn bezit. Wanneer die blijkt te zijn verhuisd, besluit Mees er alles aan te doen om zijn vriend het mes terug te geven, wat niet zo makkelijk is als je zou denken. Het zakmes won zowel het Gouden Kalf voor Beste Regie als de Cinekid Film Award. Bovendien werd de film bekroond met een Emmy voor Beste Jeugdprogramma.

Het zakmes won in 1992 zowel het Gouden Kalf voor de Beste Regie (Ben Sombogaart) als de Cinekid Film Award. In 1993 werd de film, met daarin Olivier Tuinier als hoofdrolspeler Mees, bekroond met een Emmy voor het Beste Jeugdprogramma.

Hoe is het nu met Olivier Tuinier?

De meeste mensen zullen hem zich herinneren als Mees (Het zakmes) of Mickey (De kleine blonde dood), maar Olivier Tuinier, het populaire kindsterretje uit de jaren negentig, maakt tegenwoordig furore als dj. Hij is geen acteur meer.

Hij merkte destijds de grote keerzijde van de roem. Op de middelbare school werd hij erg gepest omdat hij bekend was. In films spelen kreeg daardoor een negatieve bijsmaak. Daar is hij inmiddels wel overheen, maar afgezien van die keerzijde is succes in de toekomst nooit gegarandeerd als acteur.