MtM: Insyriated

MTM_Ontour_liggend

Indringende film over één dag uit het leven van een groep mensen die vastzit in een gehavend appartementencomplex in Damascus. Een film om stil van te worden die de kijker zelf even een gijzelaar maakt.

16 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Eén dag in één appartement in hedendaags Syrië. Oum Yazan (een sterke rol van Hiam Abbass) probeert met de moed der wanhoop het leven van haar gezin zo normaal mogelijk te houden, ondanks het feit dat ze hun woning niet kunnen verlaten vanwege bombardementen en sluipschutters. Stromend water of elektriciteit is er niet meer. Ze woont er met haar drie kinderen, haar schoonvader en een dienstmeisje. Een vriendje van haar dochter is er ook bij; hij kan niet weg. Een jong stel met een baby woont in omdat hun appartement in het gebouw is verwoest.

De Belgische regisseur Philippe Van Leeuw schetst binnen een paar minuten een effectief beeld van hoe het is om in een belegerde stad vast te zitten. Het mooie middenklassenappartement is in feite een gevangenis. Op de geluidsband zijn voortdurend onheilspellende geluiden te horen: schoten, geloop door het trappenhuis, gebonk op de deur. Wie zijn die mensen en wat willen ze? Huiselijke momentjes (samen eten, een plagerijtje tussen opa en kleinzoon) worden afgewisseld met groot drama. Elke beslissing kan het verschil tussen leven en dood betekenen. En is het moreel acceptabel om één huisgenoot op te geven om de anderen te beschermen? Een indringende film om stil van te worden die de kijker zelf even tot een gijzelaar maakt.

Te gast: Dieuwerke Luiten en Valeska Hovener van de Stichting Vluchteling zullen als gastsprekers optreden.