Red Tulip Film Festival - Kedi

RTFF_vierkant_dig

Op basis van het thema toegevoegd aan dit festival

In Istanbul leven naast miljoenen mensen ook honderdduizenden straatkatten. Deze innemende documentaire portretteert zeven van hen en laat daarmee zien hoe belangrijk ze zijn voor de inwoners van de Turkse metropool.

Op zondag zal, na afloop van de film, Remzi Kabadayi van de Stedenband  Delft – Adapazari iets vertellen over de rol van katten in de Turkse cultuur en over deze film.

AL


Koop nu een kaartje

Ceyda Torun, de regisseur van deze documentaire, woonde tot haar zevende in Istanbul, waar ze veel tijd doorbracht met en tussen de straatkatten. Na een verhuizing van de familie keerde Torun later regelmatig terug naar haar geboortestad en ‘haar’ katten.

De katten zijn niemands eigendom. Ze zijn van niemand en tegelijk van iedereen. Ze zijn wild noch tam. Ze hebben voor de overwegend islamitische inwoners een bijna heilige betekenis net als de koeien in India. Ze brengen vreugde bij de mensen.

Torun gebruikte tal van technische snufjes om het leven van de zeven katten vast te leggen. Daarnaast interviewde ze inwoners van de stad over hun liefde voor de katten. Het resultaat is een innemend portret dat de kattenfilmpjes op sociale media ver achter zich laat.