Godard retrospectief: Vivre sa vie

maandag 12 maart

Klassieker van Jean-Luc Godard, waarin Nana (Anna Karina, destijds Godards muze) man en kind verlaat. In twaalf hoofdstukken zien we hoe ze werkt in een platenzaak en uiteindelijk in de prostitutie belandt. Het in bijna documentaire stijl geschoten portret van het Parijs van begin jaren zestig is een lofzang op de schoonheid van de actrice.

12 Geweld Angst


Koop nu een kaartje

In samenhang met Le redoutable, over de relatie van filmregisseur Jean-Luc Godard en actrice Anne Wiazemsky tijdens de Franse studentenopstand van 1968, vertonen we twee klassieke Godard-films, namelijk Vivre sa vie (1962) op 12 maart en Le mépris (1963) op 26 maart.

In Vivre sa vie (1962) verlaat Nana (Anna Karina, destijds Godards muze) man en kind. In twaalf hoofdstukken zien we hoe ze werkt in een platenzaak en uiteindelijk in de prostitutie belandt. Vivre sa vie is een lofzang op de schoonheid van de actrice, met verwijzingen naar Louise Brooks, beroemd actrice uit de zwijgende film, en Maria Falconetti uit Carl Th. Dreyers La passion de Jeanne d’Arc. Het in bijna documentaire stijl geschoten portret van het Parijs van begin jaren zestig toont een wereld waar alles aan de buitenkant prachtig glimt, maar waar oppervlakkig consumentisme regeert. De Amerikaanse kunstcriticus Susan Sontag oordeelde: ‘Een van de bijzonderste, mooiste en origineelste kunstwerken die ik ken.’