Klanken van Oorsprong

Deze documentaire vertelt het verhaal van verschillende artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond die na 1945 gedwongen terugkeerden naar Nederland. De film is een eerbetoon aan deze pioniers van de moderne Nederlandse popmuziek.

AL


Koop nu een kaartje

Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vluchten en opnieuw moeten beginnen. Zij laat de Nederlands-Indische artiesten aan het woord die van grote invloed zijn geweest op de Nederlandse muziek. Met een vleugje heimwee wisten zij na hun gedwongen terugkeer te assimileren en zonder dat zij het wisten brachten zij een verandering teweeg in het Nederlandse muzieklandschap. Bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ waren snel populair bij de Nederlandse jeugd. Ook Sandra Reemer, Anneke Grönloh en de broers De Wolff (The Blue Diamonds) maakten veel furore.

Het is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, over de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als het koloniale tijdperk.