Godard retrospectief: Le mépris

maandag 26 maart 2018

Klassieker van Jean-Luc Godard over de teloorgang van een huwelijk tijdens het maken van een film, met in de hoofdrollen Michel Piccoli en Brigitte Bardot. Le mépris is onder meer gefilmd in de modernistische Villa Malaparte op Capri en heeft een majestueuze soundtrack van Georges Delerue.

12 Geweld


Koop nu een kaartje

In samenhang met Le redoutable, over de relatie van filmregisseur Jean-Luc Godard en actrice Anne Wiazemsky tijdens de Franse studentenopstand van 1968, vertonen we twee klassieke Godard-films, namelijk Vivre sa vie (1962) op 12 maart en Le mépris (1963) op 26 maart.

In Le mépris (1963) is scenarioschrijver Paul Laval (Michel Piccoli) sinds enige tijd getrouwd met Camille (Brigitte Bardot in een van haar beste rollen). Paul moet een scenario bewerken voor een Amerikaanse filmproducent voor een moderne versie van de Odyssee van Homerus. De producent is niet tevreden over regisseur Fritz Lang (gespeeld door Lang zelf) en wil dat Paul het scenario herschrijft met minder kunstzinnige elementen. Dit vormt de achtergrond voor discussies over de Odyssee, films, literatuur en liefde. Aan het begin van de film houden Paul en Camille van elkaar, aan het eind is de liefde van Camille veranderd in mépris (verachting, misprijzen). Le mépris is onder meer gefilmd in de beroemde modernistische Villa Malaparte op Capri en heeft een majestueuze soundtrack van Georges Delerue.