Architectuur Film Festival - The Fountainhead - Klassieker

ArchitectuurFilmfestival in samenwerking met:

Delft Design

Hollywoodklassieker uit 1949, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ayn Rand, is de bijbel van Donald Trump en de blauwdruk voor ongebreideld kapitalisme. Howard Roark (Gary Cooper) is een individualistische, compromisloze architect die zich ver verheven voelt boven traditie en publieke opinie.

Let op! Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.Koop nu een kaartje

The Fountainhead is een Hollywoodklassieker uit 1949, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ayn Rand. Het is de bijbel van Donald Trump en de blauwdruk voor ongebreideld kapitalisme, met de wolkenkrabber als metafoor. Waarschijnlijk heeft Trump niet het boek gelezen maar de film gezien. Die schetst het karakter van Howard Roark, een individualistische, compromisloze architect gespeeld door Gary Cooper. Geen klassieker zonder femme fatale, hier een intelligente columniste die over architectuur schrijft. Die rol wordt met veel pathos en glamour vertolkt door Patricia Neal.

Ayn Rand gebruikte het melodrama om zo haar ideeën over architectuur en politiek onder de aandacht te brengen. Het boek is geschreven tijdens het presidentschap van Franklin D. Roosevelt, die met zijn New Deal een socialere koers voor ogen had. Zo niet Ayn Rand: zij verheerlijkte het individu en het kapitalisme. Ze omarmde het modernisme in de architectuur. De ware architect voelde zich ver verheven boven traditie en publieke opinie. Of zoals Howard Roark het verwoordt: ‘I don’t build in order to have clients, I have clients in order to build.’ Zijn stijl is geïnspireerd op die van architect Frank Lloyd Wright, die echter niet wilde meewerken aan de film. Desondanks is de artdirection fenomenaal.

De film maakt deel uit van het ArchitectuurFilmfestival dat Lumen organiseert in samenwerking met DelftDesign tgv het 30 jarig bestaan van DelftDesign. Als gast is filmhistorica Sara Hoogveld aanwezig.