Architectuur Film Festival - Kleiburg - De laatste Bijlmerflat

ArchitectuurFilmfestival in samenwerking met:

Delft Design

Documentaire over de bewogen geschiedenis van een flatgebouw in de Bijlmermeer. Ooit opgezet als ideale stad van de toekomst, door verloedering al snel de meest verguisde woonbuurt van Nederland, maar na vijftig jaar weer een plek waar mensen hun dromen waar kunnen maken. Gastspreker Jeroen Schilt, architectuurhistoricus van MonumentenzorgKoop nu een kaartje

In de documentaire Kleiburg – de laatste Bijlmerflat blikken oud-bewoners, architecten en andere betrokkenen terug op de bewogen geschiedenis van de Bijlmermeer, in de jaren zestig ontworpen als ideale stad voor de moderne mens. Ruime woningen ontsloten door brede galerijen waar men elkaar zou kunnen ontmoeten. Licht, lucht en ruimte als antwoord op de negentiende-eeuwse arbeiderswijken. Maar de praktijk pakte anders uit. De Amsterdammers voor wie de Bijlmerflats bedacht waren, trokken massaal naar rijtjeshuizen met tuin elders in de regio. De Bijlmerflats werden bevolkt door grote groepen veelal kansarme immigranten, wat leidde tot sociale spanningen, drugsoverlast en criminaliteit. In de jaren negentig werd begonnen aan een grootscheepse vernieuwingsoperatie. Veel flats werden gesloopt of grondig aangepast, en door nieuwbouw werd de diversiteit aan woningen vergroot.

De film toont het proces dat in 2013 leidde tot een grondige renovatie van deze laatste originele Bijlmerflat, waarna 500 woningen verkocht werden als kluswoning aan nieuwe bewoners, die de woning geheel naar eigen inzicht konden afbouwen. Opvallend is dat hun optimisme erg overeenkomt met het idealisme van de eerste bewoners die ruim vijftig jaar eerder hun woning in deze flat betrokken. De cirkel lijkt hiermee rond te zijn.

De film maakt deel uit van het ArchitectuurFilmfestival dat Lumen organiseert in samenwerking met DelftDesign tgv het 30 jarig bestaan van DelftDesign.