La cérémonie (Isabelle Huppert)

zondag 15 en maandag 16 september 2019

Klassieker in Isabelle Huppert-retrospectief. In deze thriller stimuleert de energieke postbeambte Jeanne haar vriendin Sophie, huishoudster bij een rijke familie, om in opstand te komen tegen haar werkgevers, die haar geheim hebben ontdekt.

Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Vier klassiekers uit het oeuvre van de Franse actrice Isabelle Huppert (1953) zijn in september te zien bij Filmhuis Lumen, evenals de onlangs in Nederland uitgebrachte film Claire’s Camera. De vier films van verschillende regisseurs tonen de verscheidenheid aan rollen die ze tot nu toe speelde. Ze is te zien als de vrijgevochten Jacqueline in Les valseuses (1974), als teruggetrokken leerling-kapster Béatrice in het romantische drama La dentellière (1977), als de opstandige Jeanne in de thriller La cérémonie (1995) en als de gesloten pianolerares Erika in La pianiste (2001).

In de goed doortimmerde thriller La cérémonie van Claude Chabrol draait het om Sophie, huishoudster van een rijke Franse kunsthandelaar en zijn gezin, die bevriend raakt met de opstandige postbeambte Jeanne, gespeeld door Huppert. Sophie verhult dat ze niet kan lezen en schrijven en schaamt zich diep als haar werkgevers dit ontdekken. Jeanne stookt Sophie op om tegen hen in opstand te komen en helpt haar een handje.