La dentellière (Isabelle Huppert)

één week

Klassieker in Isabelle Huppert-retrospectief. In dit subtiele drama speelde ze haar eerste hoofdrol als de zwijgzame leerling-kapster Béatrice, die als de idylle met haar grote liefde eindigt, in een psychiatrische inrichting belandt.

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Vier klassiekers uit het oeuvre van de Franse actrice Isabelle Huppert (1953) zijn in september te zien bij Filmhuis Lumen, evenals de onlangs in Nederland uitgebrachte film Claire’s Camera. De vier films van verschillende regisseurs tonen de verscheidenheid aan rollen die ze tot nu toe speelde. Ze is te zien als de vrijgevochten Jacqueline in Les valseuses (1974), als teruggetrokken leerling-kapster Béatrice in het romantische drama La dentellière (1977), als de opstandige Jeanne in de thriller La cérémonie (1995) en als de gesloten pianolerares Erika in La pianiste (2001).

Haar eerste hoofdrol speelde ze in het genuanceerde drama La dentellière, waarvoor ze de BAFTA won voor beste nieuwkomer. In deze film van de Zwitser Claude Goretta is ze de zwijgzame leerling-kapster Béatrice, die op vakantie in Normandië haar grote liefde ontmoet, de verlegen student François. Ze gaan samenwonen in Parijs, maar hij weet niet door haar stilte heen te breken. Bovendien wordt de sociale kloof tussen hen pijnlijk en eindigt de idylle, waarna Béatrice in een psychiatrische inrichting belandt.