La pianiste (Isabelle Huppert)

zondag 22 en maandag 23 september 2019

Klassieker in Isabelle Huppert-retrospectief. In deze verontrustende film speelt ze de gesloten pianolerares Erika, die een benauwende, symbiotische relatie met haar tirannieke moeder heeft en een dubbelleven leidt. Bekroond met de prijs voor Beste Actrice in Cannes.

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Vier klassiekers uit het oeuvre van de Franse actrice Isabelle Huppert (1953) zijn in september te zien bij Filmhuis Lumen, evenals de onlangs in Nederland uitgebrachte film Claire’s Camera. De vier films van verschillende regisseurs tonen de verscheidenheid aan rollen die ze tot nu toe speelde. Ze is te zien als de vrijgevochten Jacqueline in Les valseuses (1974), als teruggetrokken leerling-kapster Béatrice in het romantische drama La dentellière (1977), als de opstandige Jeanne in de thriller La cérémonie (1995) en als de gesloten pianolerares Erika in La pianiste (2001).

In het verontrustende La pianiste van Michael Haneke, met wie ze later onder meer Amour en Happy End zou maken, speelt Huppert de gesloten pianolerares Erika Kohut. Haar benauwende symbiotische relatie met haar tirannieke moeder, met wie ze zelfs de slaapkamer deelt, maakt elke andere relatie onmogelijk. Als haar getalenteerde leerling Walter haar wil verleiden, weet hij niet dat er achter haar onbewogen uiterlijk gecompliceerde emoties schuilgaan en dat ze ‘s avonds pornobioscoopjes en peepshows bezoekt. Voor deze rol ontving Isabelle Huppert de prijs voor beste actrice in Cannes.